+ Wat is pilates?
Pilates is een uniek systeem van oefeningen, een manier om je lichaam in vorm te brengen en disbalansen weg te werken.
Het is een bewegingsleer, ontwikkeld door Joseph Pilates in Duitsland. Als kind had Pilates last van astma en Engelse ziekte, en Pilates was vastbesloten om zijn tengere en ziekelijke lichaam sterker te maken. In de Eerste Wereldoorlog werd hij geïnterneerd en leerde hij zijn methode aan zijn medegeïnterneerden. Daardoor bleven velen gezond tijdens de fatale griepepidemie van 1918. Aan het einde van de oorlog moest Pilates als hospitaalsoldaat in een ziekenhuis werken op het eiland van Man, waar hij met niet-ambulante patiënten begon te werken. Hij bevestigde veren aan de bedden, die de gewonde ledematen van de patiënten ondersteunden terwijl hij met hen werkte. Hij en de artsen merkten dat de patiënten sneller herstelden dankzij de oefeningen. Deze oefeningen met veren werden de basis voor de methode die Pilates later zou ontwikkelen en die naast de training op de mat gebruikt wordt op toestellen zoals bvb. de Reformer (Siler, 2000).
Pilates noemde zijn methode ‘Contrology’ en Controle is dan ook één van de principes van pilates, naast Centrering, Concentratie, Precisie, Ademhaling en Flow. De oefeningen zijn zo ontworpen dat je het lichaam traint zoals je het ook ‘gebruikt’ in het dagelijkse leven. Je leert correcte bewegingspatronen die je meeneemt in je dagelijks leven.
In een periode waarin de fitnessindustrie over zichzelf struikelt om nieuwe, innovatieve trends in het leven te roepen, mag je gerust zeggen dat de pilatesmethode zich profileert als een beproefde en betrouwbare formule van wijsheid en gegarandeerde resultaten (Siler, 2000).
Ontdek onze pilates-video’s via YouTube of onze Facebook-pagina!
+ Wat zijn de voordelen van pilates?
De pilates-filosofie concentreert zich op de training van lichaam en geest die samenwerken om een algehele goede conditie te bereiken. Sterke en lange spieren, souplesse, een betere (‘rechtere’) houding, een correcte en diepe ademhaling, meer coördinatie en evenwicht, het zijn maar enkele van de fysieke voordelen van pilates. Door de bewegingen leer je je lichaam opnieuw te beheersen, met bewuste gedachten focus je je geest en verlaag je je stress.
Je mag pilates vergelijken als ‘gezonde voeding’ voor je lichaam. Door twee à drie keer per week pilates te doen, zal je je lichaam voelen veranderen. Of, zoals Joseph Pilates zelf zei: “In 10 sessions you’ll feel the difference, in 20 sessions you’ll see the difference, and in 30 sessions you’ll have a whole new body“.
Pilatesoefeningen zijn dan ook oefeningen die je meeneemt in het dagelijkse leven: je zal voelen dat na x aantal keren je ook op een andere manier op straat loopt, de trap op loopt, dingen optilt, enz. Je wordt je meer bewust van je lichaam(shouding) en leert een correcte houding aan te nemen en correct te bewegen.
+ Waarom ‘classical’ pilates?
Doorheen de honderd jaar dat pilates bestaat, zijn er verschillende stromingen ontstaan, de ene al exotischer dan de andere. Combinaties met andere bewegingsvormen zoals bvb. yoga (yogalates) zullen elk wel hun adepten hebben, maar zelf geloven wij in de klassieke leer zoals die ontwikkeld werd door Pilates zelf: een beproefde methode, die reeds tientallen jaren over de hele wereld fantastische resultaten oplevert. Wij werken volgens de klassieke methode van o.a. Peak Pilates, één van de meest toonangevende pilatesopleidingsinstituten www.peakpilates.com, erkend door de PMA (Pilates Method Alliance, de overkoepelende organisatie die wereldwijd waakt over de kwaliteit van de classical pilatesopleidingen en de norm daartoe bepaalt. www.pilatesmethodalliance.com)
+ Ik heb nog nooit pilates gedaan. Wat mag ik verwachten tijdens een eerste les?
Heb je geen noemenswaardige lichamelijke klachten, dan kan je instappen in een groepsles mat. Idealiter echter is om met een individuele sessie te starten (op afspraak wanneer het jou past).
Tijdens deze eerste sessie ‘lezen’ we je lichaam (ook adhv een screeningsformulier), en focussen we op ‘fundamentals’, zgn. basistechnieken die het fundament vormen van heel wat pilatesoefeningen die je nadien zal aanleren op de mat, de Reformer, de Tower, de Chair, enz. Pijnpunten worden gedetecteerd, dingen waar je je misschien al bewust van bent (omdat ze je bvb. pijn geven), maar ook dingen waar je je niet bewust van bent, maar die een correcte lichaamshouding in de weg staan.
Samen gaan we op stap om de meest geschikte trainingsmethode voor jou uit te stippelen. Dit kan een combinatie privé- en groepslessen zijn, of x aantal privélessen waarna je met een beter inzicht in je eigen lichaam en je eigen functioneren beter voorbereid naar de groepslessen kan stappen. Of je blijft privé trainen, alleen of in duo of trio – met pilates-adepten gelijk(w)aardig aan jouw niveau.
+ Wat draag ik best tijdens een pilatesles?
Pilates beoefen je best op blote voeten of anti-slipkousen. Zeker als je op de toestellen traint, helpt dit om voldoende grip te hebben en zo veilig te trainen. Verder is een legging of iets strakkere sportbroek en een top zeker ok. Beter geen losse t-shirts, omdat we dan moeilijker kunnen zien of je je core spieren correct ‘connecteert’.
Let op: beter geen broeken met ritsen, deze kunnen het leder van de pilatestoestellen beschadigen.
+ Ik heb rugproblemen, kan ik pilates doen?
Rugpijn kan te wijten zijn aan heel wat factoren, die niet altijd even duidelijk te diagnosticeren zijn: (aangeboren) disbalansen in je lichaam, een verkeerde lichaamshouding en/of verkeerde bewegingen in je dagelijks leven, enz. Heb je een acuut rugprobleem, dan is het nu waarschijnlijk niet het ideale moment om pilates te starten.
Heb je daarentegen al een tijd een zeurende, chronische (lage) rugpijn, dan kan pilates zeker soelaas bieden en zelfs sterk aan te raden zijn!
Heb je twijfels of pilates voor jou aangewezen is? Ga te rade bij je huisarts en/of kinesist!
+ Is pilates zoals yoga?
Pilates is, net zoals yoga, een mind-bodyworkout waar je bewust met je lichaam bezig bent. Maar dat is dan ook ongeveer de enige overeenkomst. Velen twijfelen of pilates iets voor hen is, omdat het (ik citeer) “geen cardio-workout is”. Hoewel dat inderdaad niet het eerste doel van pilates is, kan je met pilates perfect een cardio workout creëren. Voorwaarde is evenwel dat je de oefeningen/reeks kent, de pilatestechniek voldoende onder de knie hebt en dus blijvend vanuit je center kan werken om het ritme aan te kunnen zonder je lichaam verkeerd te belasten / te overbelasten. Als dat geen uitdaging is!
+ Ga ik afvallen van pilates?
Een pilateslichaam is krachtig, gestroomlijnd, strak zonder ‘bulkende’ spieren. Dankzij pilates krijg je een lichaam dat gebalanceerd en soepel beweegt.
Afvallen is nooit een doel op zich bij pilates. Maar door het feit dat je lichaam dankzij pilates strakker wordt, kan het wel lijken alsof je enkele kilo’s kwijt bent 😉
Volg ons via Facebook en Instagram !
Ontdek onze pilates-video’s via YouTube !